fredag 30 oktober 2009

Ibland kommer livet emellan. Bloggen får lägre prioritering och hantverket likaså.

Men sen sist har jag fått mitt Garn och chokladpaket från Sticka Meras byte! Och ni kan inte gissa vilken perfekt tajming när det faktiskt kom fram på min födelsedag!!! Kunde inte bli bättre. Och se bara vad jag fick!


Och det där var inte allt som var i paketet... se här:


Tack snälla bytarvän!! Jag blev jätteglad! Hennes blogg hittar ni förresten här: http://bibbistickar.blogg.se.

Nu reser jag bort över helgen, men sen ska det bli lite fler inlägg här om vad jag egentligen har haft för mig när jag tumlat runt i garnlådan här hemma.

söndag 11 oktober 2009

Jag har startat! (SYTYCK)

Någon timme efter det officiella startskottet satte jag stickorna i garnet och åstadkom allra första början på vad jag hoppas kommer att bli en alldeles underbar upplevelse av första dansen i vals/foxtrot. Jag är heeeelt på det klara med hur dansen ska utformas. Nu är bara frågan om min danspartner, som består av två stickor, också har fattat och från och med nu gör exakt sådär som jag vill...

Här är garngrunden, som är ett av de ullgarn jag färgade förra helgen. Lite melerat i rosa/bordeaux. Och det har omvandlats från stor härva med 4 trådar till mindre nystan tvåtrådigt (hur det gick till vågar jag knappt berätta, men det är tur att det finns ytor här hemma och att man liksom kan gå runt genom hemmet).

Jaja, men vad gör man inte för att få garnet att passa mitt objekt i spetsmönstrens värld. För att bli klar till jul/nyår däromkring bestämde jag mig för ett högst övergripligt projekt bestående av en skir och vacker halsduk. Stora gigantiska sjalar är enormt vackra, men de har jag all tid i världen att ge mig på senare. Jag ville vara realistisk och jag hoppas att jag har valt rätt. Det känns hundra procent rätt just nu ialla fall.




Jag har nu lagt upp den oansenliga mängd maskor som behövs och har stickat hela fem varv.... det känns bra att ha startat. I morgon blir det till att sätta igång med själva mönstret.



Sorry för den dåliga bildkvaliten. Men man kan ju ana att något är stickat... det är huvudsaken :D

lördag 10 oktober 2009

Börjar bli odelat positiv..

Måste tacka er som svarat på min ssk-fråga :D Det är faktiskt rätt skoj att sitta och provsticka en massa olika varianter och se hur skillnaden syns. Jag måste erkänna, jag har aldrig någonsin provstickat något förut. Inte en endaste provlapp. Ever. Sånt har jag aldrig tålamod till. Jag vill liksom sätta igång med en gång. Så det som jag har gjort denna veckan är okänt för mig. Att verkligen fundera och planera och så provsticka nya kombinationer som jag aldrig gjort förut. Det är riktigt kul!

Och nu dags för att öva lite på s1k2togpsso, som för en vecka sedan var helt obegripligt för mig :D Och nu FÖRSTÅR jag... hehe. Känns lite som att vara medlem i och inneha koden för någon hemlig sticksekt, om ni förstår känslan?!

Övningsstickning pågår

Jag behöver hjälp!

Alltså, just nu håller jag på att försöka förstå alla konstiga förklaringar som kan finnas i ett engelskt spetsmönster. En del saker förstår jag bara jag får det på svenska, men hittills är det en sak som jag inte riktigt förstår. Jag hoppas att det finns någon som kan hjälpa mig...

Jag försöker förstå en SSK, alltså slip slip knit. Det enda jag har hittat är en youtubevideo med instruktion, men de gör det antagligen på det engelska viset, det ser onödigt tillkrånglat ut. Finns det ett smartare sätt att göra? Är det egentligen som att sticka två maskor tillsammans i bakre maskbågen? Jag är riktigt kass på det där med geometriskt tänkande och att vända på saker och ting, jag får inte ihop det i mitt huvud. Här är länk till instruktionen på youtube, jag hoppas innerligt att någon har tid och ork och lust att kolla och sen berätta om det finns ett bättre sätt att göra det på?! http://www.youtube.com/watch?v=RGwcYW3GG3M&feature=channel
Jag har nu äntligen bestämt mig... till 99 ,9 %... vad jag ska göra i min sytyck-utmaning. Jag fick ju till uppgift att danssticka vals/foxtrot och det var främst två saker som jag kände att jag helst skulle vilja prova på att göra. Dels något rustikt traditionellt från sydamerika (varma mössor och vantar etc) och dels spetsstickning. Och nu har jag nog bestämt mig. Eller får man göra båda?? Jag är inte riktigt säker på om man kanske får lov att förkovra sig i olika genrer inom vals/foxtrot eller om det var meningen att bara välja en stil och ett projekt?! Någon som läser detta kanske vet.

Imorgon ska jag presentera både garn (som idag ska förberedas) och projekt. Hoho.. och fram till dess ska jag kika omkring och se hur det går för er alla andra i sytyck.

Mina största farhågor är angående alla mönster som jag inte förstår. För mig har urvalsprocessen inte främst handlat om vad jag själv känner för att göra, utan därefter handlar det om hur 17 jag ska förstå vad de menar i alla mönster! Jag hoppas verkligen på support från alla håll och kanter för att kunna få till projekten så som de ska se ut :D Det här kommer att bli jättespännande, för mig är det helt nytt!

torsdag 8 oktober 2009

Förkylning och alligator

Idag hade jag ju tänkt åka till biblioteket och grundligt gå igenom all sticklitteratur, men så blev det inte. Höstförkylningen med stort H har slagit till i familjen, så det blev till att hålla sig hemma. Jag trodde fram till lunch att jag minsann skulle klara mig, men sen gick det fort. Nu är det otroligt synd om mig, med huvudvärk, fruktansvärt ont i halsen och snuvig... Och ute storhaglade det för en stund sen...

Jag sitter nu under filt i soffan med förkylda barn omkring mig och försöker avsluta alla påbörjade saker i min lilla översvämmande pyssellåda. På vissa saker är det bara trådar som ska fästas, andra är bara halvfärdiga. Jag fattar inte varför jag har så svårt att avsluta allt jag tar mig för? Det är ju bara så himla mycket roligare att börja på något nytt! Men nu får det bli lite ordning :D Till höger är bild på alligatorhalsduken som är klar, dock är det lite trådar kvar att fästa... det får bli det första jag gör.

onsdag 7 oktober 2009

Garn och choklad..

Det är ju en underbar kombination. Och nu har jag varit och postat ett paket med lite garn och en del choklad för Sticka Meras byte. Jag hoppas verkligen att det faller mottagaren i smaken :D Det vet man ju aldrig... så det ska bli roligt att se.

Annars är planen att åka in till stora biblioteket imorgon och kika lite i stickböcker och se vad jag ska komma på att göra till SYTYCK- utmaningen. Jag måste erkänna att jag är lite svag för spetssjalar, så det skulle kunna vara något. Så det är ju en bra ide kanske. Men ofta är mönstren på engelska och jag kan ju knappt följa ett mönster på svenska och diagram har jag aldrig stickat efter. Men det är väl det som det är meningen att jag ska lära mig nu!

OM jag inte väljer något helt annat. Vals, som är min utmaningskategori, kan ju vara allt från traditionell vals till wienervals till peruansk vals som inspireras av flamenco :D Vi får se vad det blir...

tisdag 6 oktober 2009

Förlamningen har släppt!

Var ett kolli igår. Kunde inte tänka klart, det surrade i huvudet av alla tankar och ideer som susade fram i min stackars kaotiska hjärna. Jag var i chock... Det var så illa att jag varken stickade eller virkade igår (då är det riktigt illa).

Nu undrar ni såklart vad jag har drabbats av?

Jo, jag lider av en förvirring orsakad av en So you think you can knit-bacillusk. Jag fick ett mail, som jag läste igår morse... och jag ska sticka vals/foxtrot. Ni fattar: VALS/FOXTROT. Jag ska alltså sticka något traditionellt, regelmässigt, avancerat och JAG VET INTE HUR DET SKA GÅ TILL.

Vet inte ens vad jag ska välja.

Knappt vet jag VAD jag egentligen har att välja mellan heller. Jag har aldrig tittat åt varken bohusstickning eller spetsstickning, det är liksom inte på min nivå.

Vad finns det mer? Jag vet inte.

MIN nivå är tumvantar, rätstickade halsdukar och raggsockar i princip. Ja, en alligatorhalsduk är ju gjord, ska lägga in bild på den snart, men den är ju också bara rätstickning på den.

Igår var jag så utmattad av bara tanken på den avancering jag måste göra, att jag somnade som en klubbad säl med barnen vid 20-tiden. Men ikväll ska jag strukturera upp mig lite. Hur? Vet inte... men jag kommer att vara bästis med google ikväll tror jag...

Utlottningar ni inte får missa!

Kolla i menyn på högersidan så hittar ni två utlottningar som passar alla som vill virka amigurumi!!

söndag 4 oktober 2009

Ännu ett garn torrt


Det här garnet var en naturvit härva ullgarn. Det har jag handmålat och resultatet blev rätt färgglatt. Den gula och orangea färgen är faktiskt exakt samma färger som jag använde till det grå socknystanet i inlägget här nedanför.

Vad jag ska göra av det här har jag absolut ingen aning om.


Psst... om man får en kommentar av So-you-think-you-can-knit-lisa... tror ni då att hon är inne och rekar ens blogg för att komma på en utmaning? Tjohooooooooooo, jag dööör. Vad jag än får är det garanterat att jag aldrig gjort det förut. Jag är ju nybörjare på allt. Återkommer med rapport när jag vet något mer...
Lisa, om du läser detta, du har definitivt åstadkommit årets mest spännande stickhändelse i bloggvärlden!!! Tack!

Fägernas mysterium


Nu har ett av garnen jag färgade igår torkat ordentligt och blivit befriat från galgen i badrummet. Och märkligt nog är jag jätteförtjust i färgen, även om jag när jag lämnade kursen igår var oerhört tveksam, jag tyckte mest det såg ut som spygrönbrun.

Detta var från början ett färdigt nystan mellangrått sockgarn. Först stoppade jag ner ena halvan av nystanet i illorange, trot eller ej, men illorange var det. Och sedan andra änden i illgult... och sen micrades nystanet. Efter sköljning nystade jag upp garnet till en härva för att det skulle kunna torka.

Jag har svårt att fatta att illorange och illgul kunde bli dessa murriga mysiga färger, men det är kul. Jag hade ju ingen aning om hur det skulle bli. Så nu är det bevisat: Garn är SPÄNNANDE! I synnerhet när den som håller på med garnet inte riktigt vet vad den gör :D

lördag 3 oktober 2009

Jag har färgat garn!

Idag har jag varit på kurs :D och färgat ullgarn med Zenitfärger. Det var första gången för mig och det var inte alls så svårt eller komplicerat som jag föreställt mig. Men så kul det var! Jag var där några timmar så jag hann bara prova på de olika sätten att färga. Men nu när jag vet hur man gör så kommer jag garanterat att färga mer.

Att välja färger var svårt. Det är nog lättare när jag redan vet vad jag vill sticka/virka och utifrån det ska skapa en färgkombination. Nu gjorde jag mest lite hur som bara för att testa tekniken.

Så här ser det alltså ut i mitt badrum nu där garnerna hänger på tork.