torsdag 31 december 2009

Gott nytt år!

Sista dagen på det här året...

Sytyck, utmaningen som för mig verkligen var en utmaning i ordets starkaste mening, är nu inne på sin allra sista dag. När jag i slutet av december nu funderade över utmaningenoch det som jag åstadskommit var jag ganska besviken på mig själv, jag var ju inte ens klar. Men när jag tänkt på det ett tag till så är jag nog faktiskt jättenöjd med mig själv och det jag lärt mig! Jag valde en sorts wienervals... och när jag ser på det lite realistiskt (bara det en lärdom!) så var det ett enormt kliv från att bara ha skakat rumpan i ett mörkt hörn på krogen. I förra inlägget hade jag just kommit igenom min första rapport och det tog ett par timmar! Andra rapporten tog inte riktigt lika lång tid, så det går ju framåt :D




Om jag ska sammanfatta vad jag lärt mig, måste jag främst säga att jag rent tekniskt lärt mig massor. Jag har lärt mig förstå engelska förkortningar och att läsa diagrammet till iallfall denna Tiger Eyescarfen. Jag drömmer fortfarande om att göra dessa fantastiska stora, vackra och skira spetssjalar, men det skulle ju antagligen ta mig ett år eller så att få ihop en. Detta beror på att jag stickar ganska sakta, jag är helt enkelt rätt nybörjare. Stickning är dessutom nåt som jag gör under småstunder som blir över i vardagen, oftast medans jag småpratar med barnen eller gör något annat samtidigt vilket gör att ett spetsdiagram som kräver koncentration inte riktigt funkar.

Lisa, om du läser detta: Tack!! Jag behövde en riktig spark ut från umpaskumpadanshörnet och nu känns det inte lika främmande att sticka typ vad som helst :P Och så tack alla ni snälla som läst, kommenterat, uppmuntrat och svarat mig när jag kört helt fast och inte fattat!

Det kommer att ta mig tid, men under året som kommer ska jag rapport för rapport sticka klart min valsutmaning.

Nu ska jag gå in på sytycksidan och rösta :D

GOTT NYTT ÅR!!!

torsdag 17 december 2009

Första balettrapporten

Det är nog en barnbalett jag gett mig in på i SYTYCK-utmaningen. När jag avundsjukt och mycket beundrande spanar in alla gigantiska och evighetsstora spetssjalar som andra för övrigt till synes dödliga stickare och stickerskor producerar inser jag att min lilla halsduk är en barnlek... FÖR DEM.

Men nu har jag den glädjande nyheten att jag har kommit igenom första rapporten! Och det utan att maskantalet inte har stämt, det var nästan så jag inte trodde det var sant varv efter varv. Snurr på snurr där jag efter varje halvpiruett var tvungen att göra tvärstopp, stå alldeles stilla och kolla att inga ben var brutna, inga felsteg tagits och att jag befann mig i exakt rätt position för att utföra ännu ett halvhopp eller något annat elegant krumbuktsprång.

Jag hoppas att jag kommer att le åt detta så småningom när även jag blivit en fena på spetsstickning. Denna rapport som bestod av 12 räta varv med konstigheter och lika många aviga med bara enkla aviga maskor (tack gode balettguden för de varven!) tog mig ca 2 timmar inklusive lite pauser för att inte få andnöd. Jag kom på mig själv att hålla andan när jag stickade, hur knasigt som helst, men då anar ni spänningen!

Titta här:



Man kan knappt ana ett regelbundet mönster i det hela, men det kommer... det kommer... (hoppas jag verkligen, annars är det väl bara att börja om igen ;) )

Mönstret jag följer heter Tiger Eye Lace Scarf, och jag vet inte ens var jag hittade det. Någonstans på nätet. Ska försöka hitta dit igen, så ni får se hur det _egentligen_ ska se ut :D

onsdag 16 december 2009

Istället för mössa...

December är inte riktigt den tiden på året då det blir tid över. Och inte fylls tiden av julförberedelser heller... nä, det är sista rycket att få in allt som ska redovisas på kursen jag läser på uni.

Ibland tjuvstickar jag visserligen lite, särskilt kvällstid för då jag är lagom mosig i skallen och orkar inte tänka tankar värda att redovisas för betygsättande lärare.

Bloggen kommer jag knappt ihåg att jag har ibland, sorry.


När det stickas så blir det mest sådant som blir klart snabbt, tålamod är inte min starka sida.

Och senaste här är hårband i långa rader :D Varför bara göra ett??

Det röda, det gula och det svarta är stickat i Svarta Fårets Oden ullgarn och funkar bra som alternativ till mössa till barnens glädje. Det lila är för innebruk och gjort i nåt okänt acrylgarn som låg och väntade på att få bli något här hemma.
Mönstret kan man hitta på http://www.garnstudio.com/ , men jag gjorde det lite mindre för att passa mina barns huvuden.

tisdag 8 december 2009

Spindelsjal

För många veckor sen köpte jag ett nystan Fame Trend bara för att jag ville testa garnet. Har läst om så många som har gjort diverse saker av detta garn och jag var nyfiken. Jag började virka på en spindelsjal, och jag gillar verkligen garnet, det är jättelätt att arbeta med. Men det är lite för strävt för min smak, så jag har ingen aning om vad jag ska göra med denna sjal. Dessutom räckte ett nystan inte särskilt långt och jag kände inte riktigt för att köpa ännu ett nystan när jag ändå inte såg någon användning för sjalen. Det är ju inte världens billigaste garn.

Men så av en slump var jag i en billighetsaffär som säljer kläder, prydnadssaker och allt krimskrams du kan tänka dig. Och när jag närmar mig kassan ser jag att de har flera stora hyllor med garn. Inte förväntade jag mig annat än billigt akrylgarn, men till min stora förvåning fanns det alla möjliga kvalisorter och däribland Fame-garn! Dessutom nästan 40 kr billigare än i garnaffären där jag inhandlat det första nystanet. Jag älskar FYND :D Så nu är sjalen på gång igen... och som synes kommer det verkligen behövas en ordentlig formning när den är klar.


fredag 4 december 2009

Grande finale i SYTYCK

Jaa, vad ska jag säga. Har liksom inte märkt att dagarna bara gått. Och nu är det dags för den avslutande månaden i sytyck.

På hedersplats vid tv;n ligger det egenfärgade ullgarnet som genomgått förvandling till tvåtrådigt... Det är stickat några varv, men inte fler än att min fyraåring skulle kunna räkna hur många. Garnet efter det som är stickat är KRULLIGT, ack så krulligt det är. Ja, för jag har ju stickat och gjort om ett oräkneligt antal gånger. Jag har suckat, kollat att jag inte vänt diagrammet åt fel håll, kollat av beskrivningen i min engelsk-svenska stickordlista, räknat maskor igen, dragit upp och försökt ännu en gång. Har gått till datorn och letat youtube-how-to-knit-a-wqömdr4756krts eller vad nu allt heter, hittat knasiga bakvända beskrivningar som jag ändå inte fattat, satt mig i sticksoffan igen och lättad tagit fram en vantstickning till.

Men ikväll, ikväll ska jag banne mig ta garnet vid hornen, eller stickorna i hampan, eller nåt... och verkligen utmana mig själv på det här som det verkar som att jag inte klarar av: spetsstickning. Jag hade nog aldrig någonsin gett mig på det här om jag inte hade varit förvirrad en liten stund och anmält mig till So You Think You Can Knit. Men ibland behöver man en mycket hård och oerhört välriktad dunderspark ut från panelhönehörnet (där det bara stickas vantar typ).

Ikväll...