lördag 10 oktober 2009

Övningsstickning pågår

Jag behöver hjälp!

Alltså, just nu håller jag på att försöka förstå alla konstiga förklaringar som kan finnas i ett engelskt spetsmönster. En del saker förstår jag bara jag får det på svenska, men hittills är det en sak som jag inte riktigt förstår. Jag hoppas att det finns någon som kan hjälpa mig...

Jag försöker förstå en SSK, alltså slip slip knit. Det enda jag har hittat är en youtubevideo med instruktion, men de gör det antagligen på det engelska viset, det ser onödigt tillkrånglat ut. Finns det ett smartare sätt att göra? Är det egentligen som att sticka två maskor tillsammans i bakre maskbågen? Jag är riktigt kass på det där med geometriskt tänkande och att vända på saker och ting, jag får inte ihop det i mitt huvud. Här är länk till instruktionen på youtube, jag hoppas innerligt att någon har tid och ork och lust att kolla och sen berätta om det finns ett bättre sätt att göra det på?! http://www.youtube.com/watch?v=RGwcYW3GG3M&feature=channel

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Mitt absolut hetaste tips är att kolla på http://www.knittinghelp.com, hon har alltid videos på båda sätten, när de är olika.
  SSK betyder Slip Slip Knit, alltså lyft, lyft, sticka.
  Lyft 2 maskor som om du skulle skticka dem räta, sticka ihop de lyfta maskorna. :-)
  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Åh så bra att du tog sig tid att svara! Jag ska genast kolla in den sidan. Det där jag hittade på youtube kändes så avigt att göra.

  Tack!

  SvaraRadera
 3. Jag har ett tips till! Det finns en variant på ssk som ibland blir ÄNNU snyggare än ssk. Här är de två varianterna:
  ssk: lyft två maskor räta tillsammans och lägg tillbaka dem på vänster sticka (du har vridit dem). Sticka dessa två maskor tillsammans i bakre maskbågen.
  ssk-variant: Vänd EN maska och lägg tillbaka på vänster sticka. Sticka denna och nästa tillsammans i bakre maskbågen.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Strålande! Det ska jag också provsticka. Tack :D

  SvaraRadera
 5. Jag brukar göra lyft en maska som om du skulle sticka den rät, sticka nästa maska ocg dra sedan den lyfta maskan över den stickade maskan. Finns många ätt, huvudsaken är att det är en avmaskning som lutar åt vänster.

  SvaraRadera
 6. Aha, tack! Det där ska jag också prova.

  SvaraRadera